Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Plantarea florilor bulboase

bulbi_floriPentru grădinarii începători, cel mai bun indiciu pentru actualitatea anumitor lucrări din grădină este oferta din supermarketuri. De exemplu, când raionul de grădinărit este umplut cu accesorii pentru irigare şi seminţe de gazon, este evident că a sosit perioada însămânţării gazonului, la fel şi cu pomii fructiferi sau arbuşti (cu toate că vă recomand să vă luaţi acestea din urmă de la o firmă de specialitate, decât de la supermarket).

În ultimele săptămâni rafturile s-au umplut cu sute de soiuri de bulbi de flori, deci a sosit momentul plantării lor. Este posibil să se facă şi primăvara, dar eu totdeauna prefer toamna pentru plantare. Avantajul acestor flori este că pot fi lăsate în pământ tot anul iar alegând o combinaţie bine gândită, putem avea flori în grădină tot anul. Bulbii se plantează la o adâncime egală cu 2-3 ori cât înălţimea lor, la distanţele indicate pe ambalaj. Cele care înfloresc mai devreme şi sunt mai înalte se plantează mai în spate iar în rândurile din față vin cele de înălţime mică şi mijlocie.

Văzând oferta, am fost vrăjit de culorile de pe ambalaje şi nu am putut rezista tentaţiei de a achiziţiona câteva soiuri, mai ales pentru că deja de o vreme tot plănuiam să aranjez un pic marginile gazonului lângă gard. Am cumpărat zambila (Hyacintus) mov, portocaliu şi albastru, anemone de culori variate, crin (Lilium) portocaliu, narcise (Narcissus) galbene şi albe, sparaxis şi o combinaţie mov de lalele cu crocus şi zambilă . Cu acest prilej am montat şi canturi de gazon din plastic, rezistente la intemperii, ce se găsesc în rulouri de diferite înălţimi. Primul lucru a fost săparea ariei alocate florilor şi îndreptarea marginilor peluzei. Eu am lăsat spaţiul pentru flori cam la 50 de centimetri, după care am introdus separatorul din plastic astfel încât să rămână afară cam 5 cm, restul fiind îngropat. Cel mai important rol  al  acestui plastic, pe lângă a conferi un aspect elegant graniţei dintre gazon şi insula de flori, este să blocheze extinderea gazonului pe ariile destinate florilor. Introducerea cantului, astfel încât să fie pe verticală şi drept este un pic mai dificil, dar cu puţină răbdare se poate face. Fiind flexibil poate fi introdus curbat,  deci se poate obţine forma cea mai potrivită pentru fiecare grădină.

eticheteDupă introducerea cantului, pământul fiind foarte uscat am udat un pic, am poziţionat bulbii şi după ce am găsit locul fiecăruia i-am îngropat la adâncimile potrivite udând încă o dată abundent. Udarea după  orice plantare este importantă nu numai pentru a satisface nevoile de apă a plantei, dar şi pentru a elimina orice bulă de aer, ce ar putea rămâne în jurul rădăcinii sau bulbilor, care ar fi locul ideal de înmulţire a ciupercilor.

Gazonul şi marginile acum arată mult mai aranjate şi sper că deja la primăvară florile se vor lăsa văzute, cu toate că este posibil să înflorească numai după primul an.

Mai jos aveţi galeria de imagini:

7 comments to Plantarea florilor bulboase

 • Mihaela

  Bulbii in gradina au avantaje, dar si dezavantajul ca atunci cand sapi in apropierea lor ca sa plantezi alte flori, pentru ca bulboasele nu stau inflorite toata primavara-vara, ei bine, atunci le poti taia bulbul din greseala. Sau eu ca sa evit accidentarile astea, nu prea sap acolo unde stiu ca am lalele, si dupa ce lalelele se trec ramane locul cam neingrijit toata vara;astept sa se usuce intai tulpina siu frunzele lalelei, ceea ce da un aspect ca de…uscaturi ramase de asta toamna, si apoi ramane gol sau cel mult mai cresc si buruieni.

 • Poti sa plantezi bulbii in cosulete de plastic sau de sarma. Te ajuta si sa nu ti-i manance cartitele si sa ii poti “vedea” mai repede cand sapi sa pui altceva

 • liana

  Vad in fotografii un frumos catel! cum se impaca el cu gradina ? intreb pentru ca avem si noi un dulau care se crede cel mai bun gradinar din zona, astfel ca scoate orice plantam noi… m-ar interesa deci orice sfat sau parere despre subiectul “cainele si gradina”.
  va multumesc

  • huni

   Bine ai venit Liana!
   La noi cainele si gradina se impaca destul de bine. El, de regula este in gradina, doar cand suntem si noi acolo, in rest, sta in curtea din fata. Ca sa nu avem probleme cu el in jurul casei, de mic i-am invatat comanda ”Nu-i voie!”. De la inceput i-am dat voie sa vina in gradina cu noi, dar am fost tot timpul foarte atenti la el si in momentul cand vroia sa intre pe parcela cu legume sau flori l-am atentionat cu comanda mentionata mai devreme. Cu timpul, a invatat ce are voie sa faca in gradina si ce nu. Deja s-a obisniut foarte bine si nici nu calca pe unde vede ca pamantul este sapat. Bineinteles au fost si cateva ”accidente” (arbusti si flori distrusi) mai ales la inceput, dar nimic grav. Iti doresc succes, atat in dresaj cat si in gradinarit si te mai astept!
   PS: sper ca nu te superi ca te-am tutuit, dar nu are sens sa ne complicam ;).

 • […] din cauza temperaturilor scăzute, toamna este un anotimp plin pentru grădinari. Este momentul plantării florilor bulboase de primăvară și scoaterea celor de vară (cum ar fi […]

 • […] aspectul intregii peluze. Eu folosesc un trimmer electric pentru asta, insa intentionez sa plantez flori perene si arbusti de-alungul marginilor, eliminand astfel complet trimmerul din […]

 • lalelele mele au făcut niște măciulii cam ca acelea de mac, doar că sunt lunguiețe și au și muchii verticale.
  ce trebuie să fac ? și când trebuie să scot bulbii pentru plantarea din toamnă ?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.