Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Recoltarea viei și primul must

struguri_resizeCa tot omul, avem și noi ceva vie pe spalier lângă gard, Izabela, cred. Via a fost plantată de vechii proprietari, însă în ultimii ani a fost neglijată și nu prea a făcut struguri, care s-au făcut au fost cu boabe mici. Anul acesta m-am documentat și am efectuat operațiunile de taiere și tratamente a viei iar eforturile mele au fost răsplătite din plin, având o producție bună, cu boabe mari și dulci ca mierea. Isabela nu este un soi de masă însă este foarte aromată, iar anul acesta fiind bun din punct de vedere viticultor, s-au făcut suficient de dulci, ca să am ce ronțăi la serviciu în decursul ultimelor săptămâni. Din păcate nu am beci, deci nici posibilitatea să fac vin, însă citind postul de aici mi-a venit ideea să facem și noi must, măcar dintr-o parte din recoltă. Cu un zdrobitor împrumutat și cu o presă de jucărie (aici exagerez un pic, însă chiar este foarte mică) am prelucrat o ladă de struguri relativ repede, cu deschiorchinare manuală și experiență zero destul de limitată în folosirea uneltelor menționate mai devreme, deci am fost destul de eficienți.  Odată ca am terminat de presat și turnat în sticle mustul,  după o scurtă consultare  telefonică cu socrul am aflat și scopul piesei pe care eu în stil grandios am considerat-o inutilă. Ce-i drept, mi s-a părut dubios că rămâne prea multă zeamă în strugurii presați, însă măcar am crescut calitatea compostului pentru anul viitor. Partea bună este că măcar la următoarea tură voi proceda corect.

must_resizeAm citit mai multe metode de păstrare a mustului pentru iarna, toate având în comun fierberea sau încălzirea mustului la temperaturi ridicate, cu scopul de a elimina bacteriile responsabile pentru pornirea fermentației. Până la urmă am făcut în felul următor: după stoarcere am pus mustul în sticle care au capac care se poate strânge, ca să nu permită intrarea aerului (că altfel se pornește fierberea din nou). Am pus sticlele într-o oală mare, umplută cu apă, le-am încălzit pe foc mic până la fierbere, după care am scos sticlele și le-am pus la pat cald pentru o zi.

Concluzii

Dacă m-as apuca acum, m-aș informa despre presă înainte de folosire și nu după și în mod obligatoriu aș folosi mănuși pentru manevrarea strugurilor roșii întrucât colorează pielea de sub unghii și este imposibil de curățat. De asemenea este util dacă înainte de turnarea în sticle se lasă mustul pentru câteva ore, să se limpezească.

Mustul obținut este extraordinar și sunt curios dacă va funcționa metoda de conservare, dar gustul celui proaspăt presat nu poate fi egalat, așa că îmi mai torn repede încă un pahar chiar acuma, cine știe…

Pentru a urmări întregul proces vă invit să vizionați galeria de imagini:

3 comments to Recoltarea viei și primul must

 • mda. intrasem plină de speranță că voi găsi o metodă manuală de stors. când colo, și tu ai avut presă 🙁
  oricum, mi-ai dat speranță că o să pot să conserv mustul, dacă o să pot să-l obțin cumva. a! și merci pentru pontul cu mănușile, recunosc că nu m-aș fi gândit în timp util.

  • huni

   Da mustul se poate conserva asa, noi inca mai avem o sticla din tura asta. Pai dupa parerea mea metoda manuala este cu presa :)), vezi si tu poate poti imprumuta una de la cineva, ca altfel numai iti murdaresti bucataria sau curtea si oricum nu vei reusi sa obtii destul must. Sa folosesti sticle care se pot inchide ermetic. Succes, dar sa revii neaparat cu rezultatele, sunt curios.

 • […] mi-am schimbat părerea după ce am gustat prima oară din strugurii de pe via neglijată și am văzut avalanșa de flori din curte. Am început să mă documentez despre îngrijirea […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.