Ultimele comentarii

  • Phlox: @Andra: Mulciul...
  • Phlox: @Bunatati din Natur...
  • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
  • Phlox: @Robert: @...
  • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
  • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Trandafiri în grădina

red_rose_resizeTrandafirul, numit şi regina florilor nu poate lipsi din grădina niciunui grădinar, creând un punct de interes, înflorit pe o perioada lungă. Cu toate că plantarea şi întreţinerea lor nu este dificilă sunt câteva operaţii de rigoare , care sunt absolut necesare, însă dacă le efectuăm, ne garantează tufe înflorite şi sănătoase toate vara.

Plantarea trandafirilor

Tufele de trandafiri se plantează  în martie-aprilie sau toamna octombrie-noiembrie, la locuri expuse la soare cel puţin 6 ore pe zi şi care permit circulaţia aerului. Există o varietate de tipuri şi culori, fiecare având posibilitate sa-şi găsească ce i se potriveşte cel mai bine.

Înainte de plantare tufele trebuie lăsate într-o găleată de apa peste noapte. Rădăcinile se fasonează la o lungime aproximativă de 20 cm, având grijă deosebită la rădăcinile firoase şi se “mocirlează ” bine în amestecul de pământ îngrăşământ preparat în groapa de plantare, după care se umple cu pământ. Ultimul pas este udarea şi muşuroirea cu pământ.

Îngrijirea trandafirilor

        Trandafirii trebuie protejaţi de ger pe timpul iernii de aceea în noiembrie se pune pământ la baza lor numit muşuroi. Exista mai multe practici legate de tăierea trandafirilor toamna, unii grădinari preferând să taie toamna o treime din lungimea lăstarilor, efectuând o tăiere masivă primăvara, iar alţii nu tai, numai primăvara. Eu prefer scurtarea toamna pentru că îmi uşurează accesul pentru săparea terenului şi muşuroirea tufelor, însă amândouă practici sunt la fel de corecte.

Primăvara devreme se efectuează dezmuşuroirea tufelor şi îndepărtarea lăstarilor bătrâni, celor care cresc înspre interior, care au fost afectate de ger sau sunt prea subţiri. În general se păstrează 4-7 lăstari care se scurtează la 4-10 ochi în funcţie de soiul  trandafirului. Soiurile cu creştere viguroasă se lasă mai lung, pentru că tăierea nu limitează creşterea ci o stimulează! Întotdeauna se taie oblic şi deasupra unui mugure orientat spre exterior.

Este foarte important ca pe parcursul verii să se îndepărteze lăstarii sălbatici (cei porniţi din portaltoi care au o culoare mai deschisă spre deosebire de lăstarii nobili) şi să se taie florile trecute, pentru a permite plantei să-şi concentreze resursele pentru aducerea florilor noi.

Udarea

Lastar salbatic

Lăstar sălbatic

Spre deosebire de alte flori, trandafirii se udă în special pe perioadele uscate, având grijă să nu stropim frunzele, pentru a preveni infecţiile cu ciuperci.

Fertilizare

Se pot folosi îngrăşăminte chimice pe bază de azot sau cele speciale pentru trandafir începând cu luna martie până iunie-iulie, dar se poate folosi şi bălegar sau compost fermentat, care se adaugă toamna, când se sapă în jurul plantei. Eu folosesc compost amestecat cu pământ pentru muşuroire iar efectele benefice se lasă văzute.

Combaterea dăunătorilor

Fainare

Fainare

Trandafirii sunt destul de sensibili la bolile cauzate ce ciuperci, în special la rugină şi făinare, astfel este recomandat să se efectueze tratamente preventive cu fungicide, repetate cu variarea substanţelor (Shavit, Dithane, Funguran OH). Dăunătorul principal pe lângă ciuperci este păduchele trandafirilor, care este o insectă de 1mm, de culoare verde şi sufocă foarte rapid lăstarii tineri. Coloniile pot fii îndepărtate cu soluţie de săpun cu apă, însă în cazul infecţiilor serioase este mai recomandat folosirea insecticidelor (Mospilan, Decis) însă şi aici trebuie avut grijă de alternarea diferitelor substanţe. La prima apariţie a dăunătorilor trebuie luate măsuri, în caz contrar ne putem trezi cu tufele sub-dezvoltate cu lăstarii uscaţi într-o perioadă foarte scurtă.

Mai jos puteţi viziona şi galeria de imagini:

2 comments to Trandafiri în grădina

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.