Ultimele comentarii

 • Phlox: @Andra: Mulciul...
 • Phlox: @Bunatati din Natur...
 • Bunatati din Natura: Sper ca toata lumea e bine sanatoasa. Am o intrebare de...
 • Phlox: @Robert: @...
 • Andra: Buna ziua! Incepand de anul acesta vreau sa folosesc mulciul...
 • Reparatii frigidere: Multumesc am primit mesajul de la dv ,am mutat capsuni am pu...

Repararea gazonului vechi

inainte_de_repararedupa_reparareDe multe ori, din cauza neglijarii, multi gradinari au de-a face cu un gazon vechi, deteriorat si trebuie sa se decida daca incearca revigorarea acestuia sau infiinteaza un gazon nou. In acest articol voi incerca sa va prezint metodele prin care un gazon invechit poate fi salvat, si readus la viata. Repararea unui gazon vechi are avantajul ca nu mai este necesar saparea terenului, insa rezultatul impecabil nu este garantat! In primul rand trebuie examinat daca mai sunt prezente soiurile mai delicate, care ofera aspectul placut al gazonul, in caz contrar, daca gasim numai muschi si buruieni nu avem ce face trebuie sapat si semanat din nou.

Daca ne-am decis ca merita sa salvam gazonul existent, trebuie sa incepem operatiunile primavara, incepand cu o taiere la 8-10 cm. Dupa asta trebuie sa greblam terenul, adunand toate resturile vegetale moarte, si sa incepem taierile regulate, scazand treptat nivelul de taiere, pana ce ajungem la 5-6 cm.

Eliminarea buruienilor

se poate face manual, sau prin folosirea ierbicidelor selective. Ierbicidul selectiv isi face efectul in 2-3 saptamani, dupa care putem aduna toate resturile uscate si eventual plivi manual scotind cu tot cu radacina ce a mai ramas din buruieni. O data cu aplicarea ierbicidului putem face si o fertilizare foliara stimuland astfel cresterea ierbii.

Completarea golurilor

repare_goluri1reparare_goluri2In locul buruienilor vor ramane goluri care trebuie completate. Trebuie sa greblam aceste sectiuni pe o adancime de 1-2 cm, dupa care putem imprastia seminte, sau pamant deja amestecat cu seminte. Este bine daca putem face completarea primavara, sau toamna, recomandat fiind toamna.

Ultimul pas este aerisirea terenului daca este necesar, si aplicarea unui strat de amestec de pamant si nisip pentru a netezi suprafata putand adauga si seminte la amestec daca consideram ca gazonul este prea rar. Toamna aplicam ingrasamant granulat de iarna/sfarsit de toamna, iar de primavara urmatoare urmam programul normal de ingrijire a gazonului.

Mult succes!

13 comments to Repararea gazonului vechi

 • me

  Cum se repara crapaturile?

  • huni

   Exact la fel se procedeaza ca si la completarea golurilor, se incarca cu pamant amestecat cu nisip, astfel incat suprafata sa fie nivelata si se insamanteaza din nou, avand, grija sa fie portiunea udata regulat.

 • Szilard

  ce ierbicid selectiv ne recomanda specialistul?

 • vonheizer

  Nu recomand SDMA! Este o concentraţie prea mare de sare a acidului 2,4 D! Acest acid are proprietăţile unui fitohormon care inhibă creşterea plantelor dicotiledonate (cu frunza lată), prin creşterea nivelului de nitraţi. Acelaşi efect îl au şi asupra monocotiledonatelor (cele cu frunza îngustă), dar mai redus ca intensitate. Acestora le provoacă întârziere în dezvoltare. Nu semnificativă, în culturile intensive, dar destul de importantă pentru noi, cei care avem un petec de verde în faţa casei şi-l vrem curat!

  Eu am folosit cu succes MUSTANG

  MUSTANG este un erbicid selectiv (adică ucide dicotiledonatele), sistemic (adică se translocă în plantele tratate), acţionând asupra buruienilor dicotiledonate anuale şi perene din cultura grâului, orzului şi orzoaicei (şi gazonului). Produsul acţionează foarte bine asupra buruienilor, la temperaturi cuprinse între 5-25 grade Celsius, spre deosebire de produsele standard, care devin active numai de la temperaturi de peste 8-10 grade Celsius. Este important ca produsul MUSTANG să nu fie folosit după nopţi cu îngheţ, întrucât în astfel de situaţii eficacitatea sa scade foarte mult.
  Produsul se aplică când buruienile au 4-6 frunze, iar (gazonul proaspăt tuns, cu cel mult 2-3 zile înainte) cultura de cereale la începutul înfrăţirii până la cel de-al treilea internod. În cazul culturilor infestate predominat cu Matricaria spp.(adică muşeţel) este suficientă doza de 0,4 l/ha (adică 4 ml / 10 l apă). Dacă buruienile sunt într-un stadiu avansat de dezvoltare şi în cazul prezenţei în cultură a buruienilor dicotiledonate perene, este necesară o doză mai mare de 0,6 l/ha (adică 6 ml / 10 l apă).

  MUSTANG nu are acţiune remanentă, nu influenţează negativ culturile postmergătoare, permiţând însămânţarea oricărei culturi începând cu cerealele păioase de toamnă, (în speţă, reînsămânţarea gazonului).

  (MUSTANG nu se aplică la gazonul unde s-a făcut tratament cu insecticide organofosforice, împotriva vreunui dăunător.)

  Se va evita contactul pe culturi dicotile sensibile la MUSTANG (adică să aveţi grijă să nu ajungă pe alte plante decât gazonul cu buruienile lui).

  Poate fi administrat concomitent cu fungicide, insecticide, o gamă largă de acaricide sau îngrăşăminte foliare. (Eu am aplicat un fertilizant foliar, împreună cu Mustang, ca să ajut gazonul să treacă de şocul fracţiunii de SDMA din erbicid şi să păcălesc buruienile să asimileze otrava mai repede. Îmbucătura gustoasă ascunde mai bine bolul ucigaş, nu?)

  Se aplică postemergent (adică după ce au răsărit buruienile)

  Producător: Dow Agrosciences, SUA
  Substanţa activă: Florasulam 6,25 g/l + 2,4 D acid 300 g/l
  Grupa de toxicitate: a III-a (adică este toxic, aşa că aveţi grijă!)

  Mod de prezentare: 1 L

  Pentru detalii sau nelămuriri, sunt pe aproape!

 • Szilard

  Multumesc mult pentru recomandari.

 • Szilard

  Intrebare de 10 puncte: de unde se pot cumpara aceste substante in Cluj? Mersi.

 • Szilard

  Unde se pot gasi aceste solutii la Cluj?

 • vonheizer

  Alcedo S.R.L

  Persoana de contact:
  Iles Attila

  Adresa:
  Str Horticultorilor, Nr. 5, Cod 400457

  Localitate:
  Cluj Napoca

  Judet:
  Cluj

  Telefon:
  0264/442931, 0264/546435

  sau

  Naturevo Cluj 0743.11.11.23

  la Naturevo am lucrat doi ani ca director de vanzari. Ei au cu siguranta, daca nu au cei de la Alcedo.

  Te sfatuiesc sa fii incapatanat si sa nu accepti oferta de SDMA sau altceva care are numai SDMA in componenta.

  Daca ti se ofera alt produs, imi poti telefona: ONVPV Bucuresti IT 8 Banat Crisana 0752100986 dr.ing. Mirela Heizer

 • ioana

  peluza mea s-a deteriorat prin invazia muschiului. Mi-am cumparat un scarificator si dupa ce am dat cu el de vreo 2-3 ori n-a mai ramas mai nimic din iarba. Nu stiu ce sa fac acum: sa curat terenul de muschi si apoi sa insamantez din nou, sau sa refac peluza de la inceput, ceea ce e destul de greu pentru ca suprafata e mare. In cazul in care incerc repararea peluzei, sa dau inainte de insamantare si cu ierbicid? Dar cand insamantez din nou sa pun si fertilizator? Nici nu stiu daca este o perioada buna acum, in toiul verii, sa fac aceasta resuscitare a peluzei.

 • andrey

  Am o intrebare daca complectez golurile iarba nu creste in maximi o saptamana, si gazonul ce este deja vechi trebuie tuns, evident cand il tundem taiem automat gazonul nou insemantat de o saptamana. Nu are nimic daca gazonul nou se taie la 4-5 cm?

 • […] stimula cresterea radacinilor aproape de suprafata, gazonul devenind astfel vulnerabil la uscare. Completarea golurilor ramase – daca este cazul – putem face toamna sau […]

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.